Vreau sa-mi schimb complet domeniul de activitate

Vreau sa-mi schimb complet domeniul de activitate

Primim destul de des in ultimul timp mesaje de acest tip:

„Vreau sa imi gasesc un loc de munca, dar nu pe domeniul pe care eu am deja 6 ani de experienta, ci pe unul pe care nu am o experienta certificata, ci numai competente si abilitati. Ele pot fi extrase din activitatile pe care le-am derulat pana acum, problema este ca nu stiu cum sa le extrag suficient de bine, sau de vizibil sau de atractiv astfel incat sa fie luate in considerare de un potential angajator.”

Celor carora vor sa schimbe nu numai actualul loc de munca, dar si industria, le recomandam urmatoarele:

 1. Informati-va si incercati sa aflati cat mai multe despre noua zona profesionala vizata, prin discutii cu persoane care lucreaza in industria de interes.
 2. Analizati cu atentie noul job si domeniu. Puneti pe hartie abilitatile voastre transferabile, sau calitatile si competentele pe care le aveti natural sau pe care le-ati dobandit prin experienta profesionala (inclusiv internship-uri), academica, non-profit si care v-ar califica pentru pozitia pe care o vizati.
 3. Alegeti un format de CV care sa va avantajeze. Extrapolati informatia astfel incat sa sublinieze felul in care abilitatile si realizarile anterioare va califica pentru noul rol. Saptamana viitoare vom detalia toate acestea intr-un articol special dedicat acestui punct.
 4. Puneti accent pe realizari, atat in CV cat si in cadrul interviului de angajare. Exersati eventual intr-un discurs de sub un minut cum ati transmite mesajul vostru angajatorului.
 5. Vi se pare ca nu indepliniti anumite cerinte? Poate ar fi de ajutor un training axat pe dobandirea respectivelor competente.
 6. Lasati-va mintea deschisa, dar in acelasi timp asigurati-va ca ceea ce va doriti din punct de vedere profesional corespunde realitatii pietei. In acest sens poate fi benefica o discutie cu un consilier in cariera.
 7. Cand vedeti un anunt de recrutare, ganditi-va ce plus-valoare aduceti angajatorului? Poate fi o abilitate functionala, pasiunea pentru noul domeniu, elanul, creativitatea, o reusita profesionala care va scoate in evidenta, sau pur si simplu faptul ca aduceti perspectiva noua a unei persoane din afara.

Forbes.com a intervievat recrutatori din firme precum Google, Goldman Sachs sau Allstate  care enumera mai multe motive pentru care au angajat candidati atipici, veniti din alte industii:

 • O persoana cu o serie de realizari dovedeste motivatie si pasiune, transferabile de la un domeniu la altul
 • Antreprenorii isi pot folosi spiritul autonom si creativ in scopul de a dezvolta o divizie a unei companii care sa functioneze eficient si competitiv
 • Oamenii care au dovedit ca se pot descurca in situatii complexe de viata, dovedesc rezistenta la stres, control emotional si perseverenta
 • Persoanele cu expertiza in stiinte sau literatura au un foarte bun spirit analitic si de sinteza si capacitatea de a invata noi lucruri deosebit de repede
 • Cei care au detinut o afacere si au trecut printr-o fuziune sau achizitie aduc o perspectiva noua si personala unui proces de acest gen
 • Cineva care intelege foarte bine clientul si nevoile acestuia, spre exemplu un instructor de fitness sau cineva care intelege foarte bine o anumita industrie/produs, precum un profesor care s-a confruntat cu aplicabilitatea unui software educational, poate ocupa cu succes un rol de consultant in vanzari sau marketing
 • O persoana cu pasiune pentru o cauza este un mult mai bun angajat intr-un proiect de comunitate si responsabilitate socialadecat un manager cu mai multa experienta, dar fara motivatia suplimentara de a face o treaba cat mai buna.

em


 • Trimite un link catre aceasta pagina prin email.
 • Da share acestei pagini pe Twitter.
 • Da share acestei pagini prietenilor tai de pe Facebook!