Unde te vezi in 5 ani? si alte intrebari

Unde te vezi in 5 ani? si alte intrebari

In ultimele luni, am primit mai multe mesaje cu privire la modul in care ar trebui abordate intrebarile frecvente din cadrul interviurilor de job. Ca urmare, am decis ca saptamana aceasta sa discutam despre 5 dintre ele. Autoarea cartii Launching the Right Career,  Kate Wendelton, sugereaza o lista de raspunsuri posibile la ce considera marea majoritate a candidatilor ca fiind intrebarile cele mai dificile:

Descrie cateva dintre slabiciunile si punctele tale forte.

Nu este suficient sa insiri o lista si sa treci la urmatoarea intrebare. Angajatorul vrea sa auda exemple si situatii in care ai fost nevoit sa aplici punctele forte sau sa compensezi pentru o slabiciune. Un exemplu de slabiciune-compensare ar fi: „Sunt nerabdator cu oamenii, pentru ca vreau sa se finalizeze proiectele la timp, dar ma implic in problemele care apar si ma asigur ca respect intotdeauna termenele limita”.

Ce ai dori sa faci in 5 ani de acum?

Vreau sa arat de ce sunt capabil in cadrul pozitiei pentru care intervievez acum si care cu adevarat ma intereseaza. Cred cu tarie ca daca esti pasionat de munca ta si iti faci datoria cat poti de bine, se intampla lucruri pozitive. Acest fapt mi-a fost mereu dovedit in experienta mea profesionala de pana acum.

Povesteste-mi despre cel mai insuportabil sef pe care l-ai avut.

Este bine de retinut ca recrutorul nu isi doreste sa auda prea multe detalii. Aceasta este o intrebare care testeaza diplomatia candidatului si nu resentimentele acestuia fata de fostii sefi. Raspunsul potrivit ar putea suna astfel: Fiecare dintre sefii mei a avut propriul lui stil de a-si gestiona angajatii, in asa fel incat eu am invatat multe de la ei. Am avut norocul de a colabora cu persoane de calitate, carora nu am ce sa le reprosez.

Care este salariul vizat?

Daca salariul actual se incadreaza in pretul pietei, atunci firma angajatoare este dispusa sa ofere intre 10 – 15% mai mult pentru un candidat calificat. In acest caz, intrebarea se abordeaza prin a mentiona salariul actual si interesul de a primi o oferta avantajoasa.

Daca salariul actual este peste oferta pietei, atunci este important ca angajatorul sa inteleaga ca salariul nu va fi o problema si ca se poate negocia.

In cazul in care salariul actual este sub ceea ce ofera piata, este indicat ca angajatul sa foloseasca ca si punct de referinta salariul mediu al industriei sale.

Ai o intrebare pentru noi?

Este important ca si potentialul angajat sa se intereseze de firma in cadrul careia aplica. Interviul este cel mai sigur mod de a afla mai multe despre un viitor angajator. Exemple de intrebari ar fi: Care sunt cele mai importante proiecte pe care le desfasurati in acest moment? Ce urmeaza in procesul de recrutare? Cum colaboreaza departamentele din cadrul companiei? Care sunt cei 3 factori pe care ii evaluati pentru a decide care este persoana potrivita pentru acest rol?

Pentru raspunsuri personalizate la aceste intrebari sau la altele similare, serviciul nostru de Practica pentru Interviu va sta la dispozitie.


  • Trimite un link catre aceasta pagina prin email.
  • Da share acestei pagini pe Twitter.
  • Da share acestei pagini prietenilor tai de pe Facebook!