Tu ce aptitudini ai in bagaj?

Tu ce aptitudini ai in bagaj?

Ai observat cum atunci cand te pregatesti sa te muti intr-o casa noua, in timp ce impachetezi, te simti de parca iti reevaluezi trecutul? Mai intai redescoperi fiecare lucru din casa, apoi le sortezi atent si intr-un final te decizi sa iei cu tine doar ceea ce te defineste la momentul respectiv si ceea ce consideri ca te poate ajuta pe viitor.

Si in viata profesionala orice mutare presupune mai intai o reevaluare a trecutului. Fie ca iti doresti sa incepi o cariera, sa te reorientezi sau sa revii pe piata muncii, trebuie inainte de toate sa iti despachetezi trecutul si sa descoperi aptitudinile care te definesc si care iti pot fi de folos pentru a obtine jobul potrivit.

Acestea poarta denumirea de aptitudini transferabile si reprezinta acele competente dezvoltate de-a lungul vietii, pe care le porti mereu dupa tine. Se impart in doua mari categorii:

1. Aptitudini soft: comunicare, lucru in echipa, gandire strategica, initiativa, leadership, planificare, rezolvare eficienta a problemelor, coordonare, etica, creativitate, adaptabilitate etc.

2. Aptitudini tehnice: stapanire programe IT, certificari si atestate etc.

De unde le ai si cum le identifici?

Le dobandesti inca din copilarie. Acasa, la scoala si mai apoi la locul de munca: sporturi, cercuri de specialitate, revista scolii, cursuri de actorie, voluntariat, stagii de practica, proiecte, colaborari profesionale – toate acestea dezvolta anumite aptitudini cu care ramai pe viata.

Pentru a le identifica trebuie sa insiri pe hartie toate activitatile tale de pana acum si sa scrii in dreptul fiecareia abilitatile dezvoltate (baschet– lucru in echipa, revista scolii – comunicare, voluntariat – organizare a unei echipe  etc.). Vei ramane surprins sa descoperi cate aptitudini ai.

Cu ce te ajuta sa le stii?

Te poti promova astfel incat sa iti gasesti jobul potrivit, chiar daca nu ai experienta punctuala intr-o industrie noua. Mai exact, dupa ce le-ai ,,despachetat” pe toate, le compari cu cele descrise in anuntul de angajare si incerci sa le gasesti pe cele comune. Dupa ce ai identificat cu care dintre joburile dorite te potrivesti cel mai bine, iti poti redacta un CV functional (vezi aici in ce situatii si cum) si te poti pregati pentru interviu.

In concluzie, nu uita niciodata faptul ca esti unic si ca detii o multitudine de aptitudini bine meritate, poarta-le mandru cu tine oriunde te-ai duce si cauta mereu sa dobandesti altele noi.


  • Trimite un link catre aceasta pagina prin email.
  • Da share acestei pagini pe Twitter.
  • Da share acestei pagini prietenilor tai de pe Facebook!