Personalitatile toxice – un fel de adolescenti rebeli

Personalitatile toxice – un fel de adolescenti rebeli

In articolul trecut ai facut cunostinta cu cele opt personalitati toxice pe care ar trebui sa le eviti pentru a avea un stil de viata sanatos.

Usor de spus insa greu de facut. Acestea sunt prezente in viata noastra cotidiana, fie acasa, fie la birou si au nemaipomenitul dar de a te manipula apeland la slabiciunile tale. Psihologii sunt de parere ca astfel de persoane au trait anumite traume la viata lor si au ajuns intr-un punct in care nu mai au nici un fel de incredere sau respect de sine si se comporta exact ca niste adolescenti dornici de atentie. Cum sa ii temperezi?

In primul rand trebuie sa-ti imaginezi de fiecare data ca ai de a face cu un tanar care are nevoie de ghidarea ta. Tu esti profesorul iar el este elevul. Foloseste un ton linistit si trateaza-l cu respect, fara sa-l jignesti. Acesti “adolescenti rebeli” se vor folosi mereu de abuzul verbal pentru a se simti superiori fata de partenerul de discutie si vor cauta mereu ocazii de confruntare. Prin urmare ori de cate ori un coleg de birou incepe o discutie in contradictoriu, te acuza eventual de ceva anume special pentru a te injosi sau te incarca cu sarciniile lui, pastreaza-ti calmul, asculta-l cu atentie, vorbeste-i politicos si incearca sa aduci in discutie argumente clare pentru a rezolva problema in cauza.

Aceasta atitudine asertiva ii va dezarma cu siguranta pe cei ca Nelu’ cel far de respect, Manipulativa Maria si Narcisista Nicoleta si iti va conferi si tie o anumita siguranta si incredere in tine. De retinut faptul ca asertivitatea presupune sa stii sa-ti comunici nevoile intr-un mod cinstit atat pentru tine cat si pentru ceilalti si nu are nici o legatura cu aroganta.

In cazul personalitatilor de tipul Deprimata Denisa, Florin ucigasul de vise, Jean judecatorul si Vesnic nemultumita Mariana, acele persoane negativiste, mereu neincrezatoare, care nu isi cunosc propriul potential si din invidie incearca efectiv sa-l saboteze pe al tau, solutia o reprezinta responsabilizarea. Implica-i in proiectele tale! astfel se vor simti utili si isi vor schimba atitudinea.

Fiecare dintre noi are o poveste, una mai frumoasa alta mai trista, insa pana la urma conteaza doar felul in care ne-o ducem mai departe.  Incearca sa te incarci pozitiv in fiecare zi si sa dai dovada de intelegere si intelepciune, atat fata de tine cat si fata de ceilalti.


  • Trimite un link catre aceasta pagina prin email.
  • Da share acestei pagini pe Twitter.
  • Da share acestei pagini prietenilor tai de pe Facebook!