Intreaba un recrutor: oferte financiare, scrisori de intentie si relocare

Intreaba un recrutor: oferte financiare, scrisori de intentie si relocare

La intrebarile primite de la voi saptamana trecuta iti raspunde Consultantul Senior CVdesigners, Elena Popa – Autoare a primei carti de consiliere in cariera adaptata la piata din Romania Invitatie la succes: Cum sa-ti gasesti jobul potrivit in Romania si Consultant Senior, Recrutare – Adecco Group.

1. Iulia intreaba: scrisoarea de intentie se mai solicita sau nu? Parerile sunt impartite si nu am idee cum ar fi mai bine.

Putine companii mai solicita in mod obligatoriu scrisoarea de intentie clasica. In cazul in care trimiti CV-ul tau direct recrutorului/angatatorului pe adresa lui de email, atunci e bine sa formulezi un scurt mesaj, de 2-3 paragrafe, in care sa subliniezi potrivirea ta cu pozitia respectiva  si motivatia ta de a te alatura companiei – o scrisoare de intentie in format sumarizat.

2. Adrian S. intreaba: De ce recrutorii nu fac oferta financiara si asteapta de la candidat pretentiile financiare? In plus, de ce in urma interviului nu se ofera feedback?

Recrutorii au un buget de recrutare pentru fiecare pozitie, cuprins intre o suma minima si una maxima. Din experienta mea, ei se feresc sa spuna candidatilor bugetul, pentru ca uneori intervalul este destul de mare, in functie de nivelul de experienta. De exemplu, pentru o pozitie mi s-a transmis un buget intre 750 si 1500 euro. Mi se pare normal ca discutia despre salariu sa aiba loc la prima discutie, tocmai pentru a nu pierde timpul (de ambele parti) cu 3-4 interviuri pentru a descoperi in final ca exista concordante mari intre asteptari si buget.

In ceea ce priveste lipsa feedback-ul, asa ar fi normal, sa existe un feedback, indiferent de natura lui. Singura scuza pe care o pot gasi este numarul mare de recrutari (in unele companii se angajeaza zeci de oameni pe luna, in conditiile in care de recrutare se ocupa o singura persoana).

3. Adrian T. intreaba: De ce este atat de greu sa-mi gasesc job in Bucuresti sau Ilfov daca sunt din alt oras al tarii dar doresc sa ma relochez in Bucuresti?

Nu toti angajatari resping candidatii pe acest motiv. Eu cunosc mai multe persoane care s-au relocat cu jobul in Bucuresti. In unele situatii e adevarat ca am observat retineri din partea angajatorilor pentru candidati din alta localitate – ei au justificat retinerea lor pentru ca au avut in trecut situatii cand respectivii candidati nu s-au acomodat cu noul oras. Sau daca si-au lasat familia acasa si s-au relocat singuri, daca n-au avut posibilitatea sa-si aduca si sotul/sotia, cei mai multi s-au intors acasa in 6-12 luni din motive familiale.

 

Ai si tu intrebari pentru recruteri si HR manageri de top? Contacteaza specialistii CVdesigners!


  • Trimite un link catre aceasta pagina prin email.
  • Da share acestei pagini pe Twitter.
  • Da share acestei pagini prietenilor tai de pe Facebook!