Intreaba un recrutor: 24-30 noiembrie

Intreaba un recrutor: 24-30 noiembrie

Incepand de astazi, asteptam saptamanal intrebarile tale despre recrutare si cautare de job pe adresa office@CVdesigners.ro iar in curand iti pregatim si workshop-ul Intreaba un recrutor. Stay tuned!

Iti raspunde Consultantul Senior CVdesigners, Elena Popa – Autoare a primei carti de consiliere in cariera adaptata la piata din Romania Invitatie la succes: Cum sa-ti gasesti jobul potrivit in Romania si Consultant Senior, Recrutare – Adecco Group.

Acestea sunt intrebarile primite de la voi saptamana trecuta:

1. Am deja un job, deci nu sunt neaparat in cautari. In acest caz cum ma ajuta consilierea in cariera?
Depinde foarte mult de ceea ce iti doresti pe viitor. Daca as avea mai multe detalii, ti-as putea raspunde mult mai la obiect.
In lipsa detaliilor, pot doar sa iti spun cateva lucrurile generale:
- te ajuta sa iti formezi o imagine mai clara si mai completa in ceea ce priveste piata muncii in domeniul tau (de exemplu, salariile din industria respectiva, dinamica pietei in acel sector de activitate)
- te ajuta sa iti formezi o retea profesionala care iti va fi foarte utila in momentul in care iti vei cauta activ un nou job
- te ajuta sa iti cresti vizibilitatea online, astfel incat sa poti fi gasit mai usor de companiile care angajeaza in domeniul vizat
- te ajuta sa te pregatesti (ca atitudine si pasi de urmat) in cazul in care iti doresti o schimbare a domeniului de activitate
- te ajuta sa iti pregatesti un plan si un anumit ‘mindset’ atunci cand incepi cautarea unui nou job

2. Am vreo sansa la 50 de ani sa-mi schimb jobul? Nu vreau sa ma complac doar pentru ca mi se sugereaza ca nu am optiuni.
Da, categoric da! Totul insa depinde numai de tine. Daca in mintea ta esti sigur/convins ca nu mai ai nicio sansa, chiar asa va fi. Dar daca, dimpotriva, in fiecare zi te vei trezi cu gandul ca exista acolo undeva un job potrivit pentru tine care te asteapta si reusesti sa pastrezi aceasta convingere (indiferent de ce zic unii si altii, familia, prietenii, vecinii, carcotasii, media, etc.), o sa reusiti sa va schimbati jobul. Altfel, sansele sunt destul de mici.

3. Mi se cere experienta dar in Romania nu se fac intershipuri pe bune si nu prea conteaza voluntariatul la angajare, ce fac?
In Romania se fac si internshipuri pe bune. Cunosc multi tineri (si nu numai) care au obtinut joburi dupa astfel de internshipuri, de cele mai multe ori joburile fiind chiar in compania respectiva. Trebuie doar sa cauti in mod activ, sa iti doresti mult-mult un astfel de internship, sa ajungi acolo si…sa te remarci!
Pentru ca unii tineri vin la astfel de internshipuri doar sa bifeze in CV, dar nu au nici cel mai mic interes sa inteleaga ce se intampla in compania respectiva. Companiile vor oameni care au o atitudine proactiva, care sunt curiosi, care intreaba, care vor sa invete. E foarte adevarat ca unele companiile nu se ocupa de tinerii in internship, pentru ca angajatii sunt prea prinsi in proiectele lor si nu mai au timp si de ‘astia mici’, insa daca din grupul lor exista unul sau doi care chiar sunt interesati de ceea ce se intampla acolo, care pun intrebari, care vor sa ajute, care nu se dau in laturi sa puna mana sa faca si lucruri mai ‘low level’, poti sa fii sigur/a ca acestia vor fi remarcati si de obicei retinuti in companie.
Ai mare grija cu ce fel de ganduri iti ‘hranesti’ mintea! Daca tu crezi ca ‘nimanui nu-i pasa de voluntariat’, ‘nu se fac internshipuri pe bune’ sau ‘toate joburile se dau pe pile’, ‘n-am nicio sansa in tara asta’, ghici ce se va intampla? Vei avea parte doar de experiente care iti vor valida ceea ce crezi. Se numeste auto-profetie.
Caut sa vorbesti cu oameni care au ajuns la un nivel de senioritate si de succes in cariera lor si o sa vezi ca niciunul dintre ei nu a pornit cu atitudinea ‘nimeni nu ma vrea’, ci, dimpotriva, cu atitudinea ‘voi reusi no matter what’! Ceea ce iti doresc si tie!

  • Trimite un link catre aceasta pagina prin email.
  • Da share acestei pagini pe Twitter.
  • Da share acestei pagini prietenilor tai de pe Facebook!