Exemplu concret la interviu: “Spune-mi cate ceva despre tine”

Exemplu concret la interviu: “Spune-mi cate ceva despre tine”

Aceasta este una dintre cele mai frecvente intrebari adresate in cadrul unui interviu. Raspunsul la aceasta intrebare va da tonul pentru restul interviului. Pentru unii candidati, aceasta este cea mai provocatoare intrebare la care trebuie sa raspunda, pentru ca se intreaba ce anume vrea sa stie recrutorul despre ei si ce informatie ar trebui sa includa in raspunsul dat.

Lavinia face parte dintre acesti candidati. Ei ii este teama de aceasta intrebare. Fiind prima intrebare din cadrul interviului, ea a bajbait un raspuns vag. A inceput cu amanunte legate de viata personala, fara sa se focuseze pe lucrurile cu care ar putea contribui in cadrul jobului la care a aplicat:

“Sunt casatorita si sunt din Constanta. Sotul meu a fost transferat in acest oras in urma cu 2 luni de zile. Sunt pregatita acum si eu sa ma intorc la munca. De-a lungul anilor am avut mai multe joburi in domeniul customer service.  Sunt in cautarea unei companii care sa imi ofere posibilitati de crestere”

Si astfel interviul a luat-o la vale, intr-o directie gresita, dandu-i recrutorului motive sa se indoiasca daca ea va sta pe termen lung in acel post. Pe de o parte, faptul ca sotul ei fusese transferat, insemna ca ea era obisnuita cu transferurile, iar pe de alta parte, chiar daca avea experienta necesara de munca, in raspunsul dat nu a evidentiat realizarile profesionale. In plus, Lavinia a mentionat ca ea doreste sa se dezvolte. Dar pentru cat timp va fi multumita cu jobul pentru care aplicase?

Ingredientele necesare pentru a da un raspuns potrivit la aceasta intrebare sunt: concentreaza-te, fa-ti un scenariu si exerseaza.

Concentreaza-te asupra rezultatelor academice si asupra experientei profesionale

Incepe prin a te gandi la ceea ce doreste sa stie un recrutor despre tine. Fa o lista cu 5 puncte forte pe care le ai si care au legatura cu jobul la care ai aplicat (experienta, abilitati etc). De exemplu, Lavinia are abilitati in comunicare si in a interactiona cu oamenii, avand o importanta experienta in relatia cu clientii. Unul din punctele ei forte este acela de a gasi o rezolvare pentru orice cerinta a clientului si de a se incadra in termenele limita.

Realizeaza un scenariu

Pregateste un scenariu care sa includa informatiile pe care vrei sa le transmiti. Incepe prin a povesti despre experientele din trecut care ti-au adus succes.

Lavinia ar putea spune: ”Am lucrat de mai bine de 5 ani in servicii care presupun relatia cu clientii. In cea mai recenta experienta a mea am lucrat in industria telecom, unde am avut de-a face cu gestionarea apelurilor primite de la clientii business. Motivul pentru care mi-a placut in mod special acest job  a fost reprezentat de provocarile pe care mi le-a adus, dar si oportunitatea pe care mi-a oferit-o in a interactiona cu oamenii. In cadrul acestui job am creat relatii importante cu clientii, care au condus la un procent de crestere a vanzarilor cu 30% pe luna.”

Mentioneaza imediat punctele forte si abilitatile tale. De exemplu, Lavinia ar putea formula: “Unul din punctele mele forte este capacitatea de a ma incadra in termenle limita. Atunci cand am o sarcina de indeplinit, ma asigur ca se rezolva la timp”.

Concluzioneaza cu o afirmatie pe aceasta tema. Lavinia ar putea incheia cu: “Ceea ce caut acum este sa fac parte dintr-o companie care pune accentul pe relatia cu clientii si totodata sa fiu parte dintr-o echipa  puternica si de impact, fapt ce va conduce la cresterea vanzarilor si a gradului de retentie a clientilor.”

Exerseaza

Fa practica pentru interviu si exerseaza scenariul tau pana cand te simti increzator in ceea ce vrei sa subliniezi. Scenariul nu trebuie memorat, ci sa sune cat se poate de natural.

Chiar daca nu ti se pune aceasta intrebare la inceputul unui interviu, pregatirea te va ajuta sa te concentrezi pe ceea ce ai de oferit. Aceste informatii te vor indruma sa raspunzi si la alte intrebari. Cu cat vorbesti mai mult despre competentele tale, cu atat mai mult vor creste sansele de a te pozitiona optim.


  • Trimite un link catre aceasta pagina prin email.
  • Da share acestei pagini pe Twitter.
  • Da share acestei pagini prietenilor tai de pe Facebook!