Doctorul de cariera – necesitate sau moft?

Doctorul de cariera – necesitate sau moft?

S-a constatat ca foarte multi romani prefera automedicatia si merg la doctor in ultima instanta. Acestia ,,intreaba”  mai bine internetul considerand ca a merge la doctor pentru chestiuni minore implica costuri inutile si batai de cap. Este adevarat, daca iei un antiinflamator atunci cand te doare maseaua, ajuta pe moment insa numai dentistul te poate scapa de durere definitiv.

Cu maseaua te duci la dentist. Ce faci insa cu problemele in cariera? Unde te duci daca esti proaspat absolvent si nu stii ce sa alegi? Sau daca ai fost concediat? Sau daca actualul loc de munca a devenit un factor de stres?

Ai putea sa cauti rapid pe internet sfaturi legate de cum sa afli ce iti doresti, cum sa te prezinti la interviuri si cum sa-ti actualizezi CV-ul, insa informatiile gasite astfel sunt generale si nu ofera o directie clara. Fiecare dintre noi este unic si necesita o solutie personalizata.

Cel mai bine este sa apelezi la un consilier in cariera. Acesta este un om specializat, un fel de ,,doctor de cariera” care iti poate dezvalui nevoile reale si atuurile astfel incat te ajuta sa iti gasesti un job potrivit abilitatilor, valorilor si asteptarilor tale.

Toate acestea se intampla in urma unui proces de consilere care cuprinde de obicei 3 etape:

Evaluarea situatiei actuale

In aceasta prima etapa, in urma unei discutii fata in fata, consilierul va evidentia valorile, interesele, aptitudinile, nevoile, asteptarile tale si te va ajuta sa iti stabilesti un set de prioritati si obiective clare.

Stabilirea optiunilor

Acum ca stii deja ce iti place si ce vrei sa faci, trebuie sa afli ce iti ofera piata actuala a muncii si unde mai ai de lucrat pentru a-i indeplini cerintele. Consilierul iti ofera in aceasta faza o lista de optiuni de cariera precum si optiuni de imbunatatire a unor abilitati si competente.

Actiunea propriu-zisa

Stii ce iti place, ce iti doresti si unde mai ai de lucrat. E momentul sa faci primii pasi. In baza rezultatelor de pana acum, consilierul in cariera te ajuta cu elaborarea CV-ului, pregatirea pentru interviuri si alegerea variantelor potrivite de imbunatatire a abilitatilor in functie de directia aleasa.

In concluzie, ,,doctorul de cariera” poate evalua situatia actuala, poate stabili cauzele si iti poate prescrie un ,,tratament” pe termen lung pentru a te mentine activ si competitiv pe piata muncii.

Cel mai nou ,,doctor de cariera” din echipa CVdesigners.ro este Elena Popa, consultant senior HR/recrutare si autoare a ghidului Invitatie la succes – Cum sa-ti gasesti jobul potrivit in Romania.


  • Trimite un link catre aceasta pagina prin email.
  • Da share acestei pagini pe Twitter.
  • Da share acestei pagini prietenilor tai de pe Facebook!