De ce sa nu fii un actor grabit…

De ce sa nu fii un actor grabit…

Inaintea oricarui spectacol, un actor are de pregatit un rol.

Mai intai se documenteaza referitor la personaje si piesa, apoi incepe repetitiile. Este important ca actorul sa-si cunoasca foarte bine textul, insa nu trebuie doar sa il rosteasca. Orele de repetitii il ajuta sa-si asume miscarile, replicile si atitudinea sub indrumarea regizorului astfel incat sa gaseasca in sinea lui acel Hamlet sau acea Zoe care in timpul spectacolului sa transmita audientei stari reale fara a pica in fals.

Toata aceasta pregatire a unui actor dinaintea unui spectacol parca te duce cu gandul la o prestatie la care trebuie sa participam cu totii cel putin o data in viata: interviul.

Ca si in cazul actorului, orice persoana – indiferent de pregatirea ei profesionala sau de jobul pentru care candideaza, fie el de Personal Assistant sau Sales Manager – ar trebui sa-si  repete de cateva ori rolul inaintea “prestatiei” propriu-zise. In acest sens s-a inventat simularea de interviu, un joc de roluri in cadrul caruia tu esti candidatul iar un prieten, un membru al familiei sau o persoana specializata joaca rolul angajatorului. Bineinteles ca ar fi preferabil sa optezi pentru un specialist in resurse umane, acesta stiind exact ce intrebari sa puna, cum sa te observe, sa te evaluaze si mai ales cum sa-ti ofere sfaturi utile.

In urma unei simularii de acest gen ar trebui sa:

Iti reduci teama de interviu –  emotiile exista si in timpul simularii insa la finalul acesteia te vei simiti mult mai relaxat. Frica de necunoscut dispare.

Iti maresti increderea in tine – o persoana calificata iti poate sublinia punctele forte astfel incat sa devii constient de asii pe care ii ai in maneca.

Iti constientizezi felul de a fi – interviul “fals” poate fi filmat astfel incat la final sa ai o imagine completa si obiectiva asupra atitudinii si reactiilor tale.

Te simiti mai pregatit – dupa ce vei trece in revista cele mai intalnite intrebari, iti vei invata “replicile” mai bine si vei stii cum sa le transmiti.

Primesti feed-back constructiv intr-un mod placut – se creeaza un cadru relaxat si fara miza unde vei avea ocazia sa primesti sfaturi pe loc.

Asadar, pentru a nu fi un actor grabit, caruia ii lipseste curajul si doar isi spune replica, ajuta-te de o simulare de interviu pentru a obtine jobul mult dorit. Pana la urma nu degeaba este repetitia mama invataturii!


  • Trimite un link catre aceasta pagina prin email.
  • Da share acestei pagini pe Twitter.
  • Da share acestei pagini prietenilor tai de pe Facebook!