Daca meriti cu adevarat, cere si ti se va da!

Daca meriti cu adevarat, cere si ti se va da!

Inca de mici eram rasplatiti atunci cand faceam ceva bine. Parintii ne daruiau dulciuri in schimbul cuminteniei, invatatorii ne dadeau note mari atunci cand stiam raspunsul corect.

Pe piata muncii, lucrurile nu stau diferit. Angajatorii ne recompenseaza competentele cu mariri de salarii si alte beneficii.

Mai exact, la angajare esti evaluat in functie de experienta ta, politicile organizatiei, tendintele pietei si primesti un salariu de pornire care in mod normal creste direct proportional cu aportul tau adus organizatiei. Acest aport se poate cuantifica prin indicatori cheie de performanta (reduceri de costuri, crestere vanzari, proiecte initiate etc.) care se masoara o data pe an, acordandu-se astfel mariri de salariu in functie de bugetele alocate.

De multe ori insa, aceste mariri nu se acorda din initiativa angajatorului, caz in care, daca tu consideri ca meriti una, trebuie sa te pregatesti de negocieri.

Cum sa te pregatesti?

1. Ia in calcul factorii care pot influenta decizia de aprobare a cererii de marire: rezultatele tale din ultimul an, valoarea ta pe piata, perioada aleasa (restructurari, incredintarea de noi sarcini), politica de salarizare, cat de usor esti de inlocuit, devotamentul tau etc.

2. Fii sincer cu tine, pune-te in locul superiorului tau si observa daca ai cu adevarat castig de cauza. Pune pe hartie toate argumentele necesare.

3. Solicita o  intalnire cu managerul fara a preciza motivul exact si nu uita ca este limitat de bugete si proceduri si nu va reactiona decat la fapte concrete, prin urmare discutia nu trebuie centrata pe tine si pe nevoile tale, ci pe aportul tau adus companiei asa ca:

-          nu te purta ca si cum ai tot dreptul sa primesti o marire

-          nu invoca motive personale

-          nu fi agresiv sau emotiv

-          nu te compara cu alti colegi

-          nu ameninta ca pleci

Adu-ti aminte de cand erai adolescent si le cereai parintilor bani. Nu functiona niciodata sa faci pe victima, aveai insa sanse daca dadeai dovada de maturitate si implicare ,,daca imi dati bani spal vasele o luna…” – cand aveau iti dadeau, cand nu, iti explicau situatia.

Daca meriti cu adevarat, stii sa expui problema, iar compania dispune de resursele necesare, cu siguranta vei primi acea marire, daca nu imediat atunci cu urmatoarea ocazie. Daca insa cererea ta este refuzata fara argumente clare, atunci este momentul sa cauti acea companie care isi apreciaza corect perfomerii.


  • Trimite un link catre aceasta pagina prin email.
  • Da share acestei pagini pe Twitter.
  • Da share acestei pagini prietenilor tai de pe Facebook!