Cum sa obtii o pozitie de conducere

Cum sa obtii o pozitie de conducere

Interviurile pentru o pozitie de conducere sunt cu totul altfel fata de interviurile pentru o pozitie de entry-level. Procesul de recrutare este total diferit, iar nivelul de atentie care se acorda la detalii este cu mult mai ridicat. De aceea, inainte de a fi chemat la interviu, CV-ul tau va trece prin mainile reprezentantului HR, dar si prin mainile unei echipe de executivi, acestia fiind cei care vor alege in cele din urma lista scurta de candidati.

Daca esti pe lista scurta, trebuie sa faci tot ce iti sta in putinta sa-i convingi pe cei din conducere ca tu esti persoana cea mai potrivita pentru pozitie.

Cunoaste audienta

Atunci cand ai fost ales pentru un interviu pentru o pozitie de conducere, trebuie sa te astepti sa fii intervievat de mai multe persoane si poate chiar pe durata a mai multor zile. In functie de companie, s-ar putea sa ai interviu cu mai multi membri din conducere, separat sau in acelasi timp, cat si cu cei carora va trebui sa le raportezi. Acestea sunt interviuri mult mai dificile si mai complexe decat interviurile entry/mid-level, unde ai o intrevedere cu responsabilul HR si una cu persoana care-ti va fi supervizor.

Este recomandat ca atunci cand ai fost selectat pentru un astfel de interviu, sa intrebi responsabilul HR, cu ce persoane din conducere vei sustine interviul. Astfel, vei avea timp sa-i studiezi pe fiecare in parte, in descrierea lor de pe site-ul companiei, sau in profilul de LinkedIn. Cu cat stii mai multe despre ei, cu atat poti anticipa ce fel de intrebari iti vor pune.

Fii pregatit pentru intrebari dificile

Cei cu care vei sustine interviurile vor dori sa vada ce calitati de lider posezi si ce stil de management ai, pentru a analiza daca te potrivesti cu compania lor. Fii pregatit sa vorbesti despre stilul tau de management, despre viziunea ta strategica, despre principii si etica. Este foarte important ca la fiecare raspuns dat de tine, sa vii cu exemple de realizari din trecut care sa-ti sustina raspunsurile. Raspunsurile tale ar trebui sa fie captivante si interesante, sa-i faci pe interlocutori sa asculte cu atentie.

Este recomandat sa aduci in discutie situatiile dificile cu care te-ai confruntat la locurile de munca precedente si sa scoti in evidenta lucrurile pe care le-ai invatat din situatiile acelea si cum stilul tau de management a te-a ajutat sa depasesti cu brio provocarile. Vei lasa o impresie excelenta daca esti pregatit!

Arata ca ai spirit de echipa

Atunci cand ajungi in acel moment al interviului in care tu trebuie sa pui intrebari, arata ca te intereseaza care sunt obiectivele companiei, nu doar ce trebuie sa faci tu, odata angajat. Iti recomandam sa pui intrebari precum Ce sperati sa realizati in urmatorii 5-10 ani?, astfel vei afla mai multe despre companie si-ti vei face o viziune mai clara despre strategiile pe termen scurt si lung ale organizatiei. Afla daca este de datoria ta sa ajuti la atingerea acelor obiective si de ce resurse dispui pentru a face acest lucru. Este foarte important sa stii cat mai multe chiar si despre oamenii care iti vor raporta. Orice informatie care iti poate spune mai multe despre ce trebuie sa faci si cum sa faci, iti va fi de foarte mare folos.

Nu uita de asistentii celor din conducere

In foarte multe studii se arata ca cei din conducere acorda o foarte mare atentie felului in care un candidat pentru o pozitie de conducere se comporta cu persoanele entry/mid-level. De aceea este extrem de important sa tratezi cu respect si politete toti angajatii companiei, altfel daca se duce vorba ca nu arati respect, iti poti lua adio de la job-ul respectiv.

Arata-le ca vrei pozitia respectiva

Desi ai crede ca daca nu le arati ca esti disperat sa obtii job-ul, te va face mai dorit de catre cei din conducere, de fapt acest lucru este de evitat. Nu trebuie sa pari nici prea nerabdator sa obtii job-ul incat sa ii faci sa creada ca nu esti sincer, dar nici sa pari dezinteresat, incat sa se intrebe de ce te-ai mai obosit sa vii la interviu.

Fii pregatit sa iti demonstrezi valoarea

Desigur ca daca nu pari exagerat de interesat de job, nu inseamna ca nu poti sa-ti negociezi oferta primita, in cazul in care ajungi acolo. Fa un efort si cerceteaza cat poti de bine pentru a afla ce salarii au oamenii care ocupa pozitii similare in industrie. Astfel, vei avea un punct de plecare in negocierea salariului.

Cheia succesului in depasirea cu brio a unui interviu pentru o pozitie de conducere este sa arati ca ai atitudinea potrivita, viziune strategica si experienta de management, care te vor face un membru de nepretuit in echipa si vor ajuta organizatia sa se dezvolte.


  • Trimite un link catre aceasta pagina prin email.
  • Da share acestei pagini pe Twitter.
  • Da share acestei pagini prietenilor tai de pe Facebook!