Reteta pentru DREAM JOB:

Reteta pentru DREAM JOB:

Indiferent daca aplici pentru o pozitie de broker sau pentru una de curierat, intrebarea pe care o vei auzi cel mai des in cadrul unui interviu va fi “Care sunt cele mai importante calitati si defecte ale tale?” O intrebare simpla, dar cu un raspuns care se traduce prin “demonstreaza-mi ca o sa aduci valoare in aceasta organizatie, arata-mi ca esti constient si ca poti invata din propriile greseli”. Raspunsul corect iti poate aduce job-ul mult visat!

Puncte forte

Multi dintre aplicanti confunda punctele forte cu competentele. Competentele reprezinta abilitati care pot fi cultivate in cadrul unui training, cum ar fi o aplicatie de software. Punctele forte sunt atribute personale care fie sunt din nastere, fie sunt cultivate de-a lungul anilor (de exemplu, poate fi vorba despre o atitudine prietenoasa care te face sa socializezi cu oamenii foarte usor). Daca iti lipseste o competenta de tipul unui program de software, acesta poate fi invatat in cateva luni. In schimb, un  punct forte nu se poate dobandi pe parcursul catorva luni de zile, necesitand o perioada mai lungă de timp. În acest context, recrutorii sunt de obicei mai interesati in a gasi candadatii care au punctele forte necesare pentru a face cat mai bine jobul, decat candidatii care pot oferi competentele pe tavă, chiar daca unele dintre ele suna impresionant pe hartie.

Următoarele exerciții te vor ajuta în definirea punctelor forte:

  • Analizeaza descrierea jobului si alcatuieste o lista cu atuurile personale solicitate pentru jobul respectiv. De exemplu, daca este o pozitie care presupune sa te ocupi de o suma mare de bani, atunci candidatul potrivit trebuie sa fie cineva responsabil si de incredere. Accentueaza-le pe acestea.
  • Gandeste-te ce calitati personale pot fi considerate un plus pentru job si adauga-le si pe acestea pe lista. Astfel, daca de  exemplu, in descrierea jobului apare managementul bugetelor, faptul ca esti o persoana chibzuita poate fi un avantaj competitiv. Pentru fiecare punct forte necesar pentru acea pozitie, gandeste-te la o poveste personala (din experienta ta anterioara)  care face referire la acesta.

Puncte slabe

Nimic nu este mai suspicios decat un candidat care spune ca nu are niciun defect. În cadrul unui interviu, faptul ca iti recunosti defectele arata ca ai invatat cateva importante lectii de viata, ca esti intelept, experimentat, uman si muncitor. Managerii care angajeaza vor candidati care au demonstrat capacitatea de a invata din greseli (pentru ca este important abilitatea de a te uita inapoi si de a nu le mai repeta). Tot ce trebuie sa faci in cadrul unui interviu este sa spui o poveste reala despre a face o eroare fara sa iti pierzi credibilitatea sau sa-l faci pe angajator sa se intrebe daca nu cumva vei repeta iar greseala.

Iata cateva sfaturi:

- Renunta la sindromul Prea multa informatie

Unele istorisiri pot fi interesante din perspectiva unui realty show, dar fii sigur ca viitorul tau angajator nu vrea sa stie despre invatamintele pe care le-ai tras in ceea ce priveste pericolul cocktailurilor de dinainte de sedinte. Pastreaza astfel de povesti pentru iesirile cu prietenii. Cateodata se poate sa fii…prea sincer in fata unui evaluator.

- Ramai in sfera de business

Chiar daca ai invatat mult din experientele personale, oare vrei ca angajatorul sa tina minte acele lucuri in ceea ce te priveste? Ar fi mult mai bine sa spui o poveste legata de business in locul celei personale.

- Fa din recrutorul tau un aliat

Daca esti pe aceeasi pozitie de munca ca intervievatorul sau recrutorul tau, atunci experienta in domeniu este comuna si va aprecia sa auda situatii asemanatoare.

- Explica modul in care lectia invatata se raporteaza la pozitia pentru care ai aplicat

Pregateste-ti raspunsurile dinainte pentru a evita sa dai un mesaj prea complicat ori inadecvat atunci cand ti se pune inevitabila intrebare. Si tine minte: angajatorii stiu ca si tu esti o fiinta umana si fiind onest in ceea ce priveste calitatile si defectele tale, vei parea mai intelept si pregatit in ochii lor! Vrei mai multa informatie?! Afla ce tip de candidat esti sau fa practica pentru interviu cu noi.


  • Trimite un link catre aceasta pagina prin email.
  • Da share acestei pagini pe Twitter.
  • Da share acestei pagini prietenilor tai de pe Facebook!