Cine iti evalueaza CV-ul?

Cine iti evalueaza CV-ul?

Multi candidati isi compun un CV in care incearca sa includa cat mai multa informatie, in speranta ca asa vor atrage atentia si vor obtine postul vizat. Putini sunt insa cei care abordeaza procesul din perspectiva organizatiei pentru al carei job aplica, incercand sa inteleaga ce se desfasoara de partea cealalta a baricadei, cine este persoana care le evalueaza CV-ul si ce cauta aceasta intr-un CV.

Pe scurt, procesul standard de recrutare, fie desfasurat din interiorul organizatiei sau prin consultanti externi, are de obicei aceiasi pasi: definirea profilului dorit si realizarea fisei postului, publicarea anuntului de recrutare pentru a atrage candidatii care isi cauta in mod activ un loc de munca, descoperirea candidatilor pasivi (prin surse precum referinte sau social media), evaluarea initiala a CV-urilor  (cu un numar de ordinul sutelor pentru anumite pozitii!), evaluarea telefonica a unui numar restrans de candidati ale caror CV-uri s-au evidentiat in mod pozitiv, interviul (unul sau mai multe in functie de caz), selectarea candidatului potrivit si verificarea referintelor acestuia.

Pasul in care se face diferenta dinre sutele de candidati si cei putini care trec mai departe in proces este evaluarea initiala a CV-ului. Cine este insa persoana care face aceasta evaluare? Poate fi un incepator in HR, un researcher, o persoana cu rol administrativ care este excesiv de sau prea putin atenta la informatia din CV, un recrutator extern (care decide daca ajungi sau nu in fata clientului angajator), un recrutator intern experimentat din cadrul departamentului de HR al companiei pentru care aplici, cel care a detinut rolul pentru care se face recrutarea, managerul departamentului pe care il vizezi, sau chiar proprietarul companiei (de obicei daca aceasta este mica).

Fiecare membru al echipei noastre a avut la un moment dat rolul de a evalua CV-uri. Mii de CV-uri. Si din experienta iti garantam ca ceea ce se spune, ca nu dureaza mai mult de 10-20 de secunde pentru a evalua un CV este foarte adevarat. Atunci, daca varietatea evaluatorilor este relativ mare si daca nu dureaza decat cateva secunde pentru a face diferenta dintre teancul de DA si cel de NU, ce trebuie sa urmaresc pentru a avea un CV foarte bun?

Am facut o lista scurta pentru a-ti da o idee despre cateva din punctele pe care le urmarim noi cand cream un CV profesionist:

  1. Un CV realizat de noi se adreseaza intotdeauna nevoilor angajatorului
  2. Folosim cuvinte cheie specifice fiecarei pozitii si criterii particulare recrutatorilor
  3. Facem CV-ul clar si usor de inteles de catre un incepator in HR, dar suficient de detaliat si de focusat cat sa atraga atentia profesionistului care ia decizia finala de angajare
  4. Cream fiecare CV in parte in asa fel incat sa reflecte imaginea si brandul candidatului pe care-l reprezinta
  5. Adaptam fiecare CV in conformitate cu cele mai importante atribute si realizari ale candidatului
  6. Adaptam toata informatia din CV la job-ul vizat, la industrie si/sau la tipul de companie catre care se face aplicatia
  7. Iti scoatem in evidenta calitatile intr-un mod elegant in care acestea sa nu fie prezentate arogant sau stereotipic.

O astfel de abordare iti face CV-ul valoros, indiferent de evaluator, pozitie urmarita sau nivel de experienta si face trecerea usoara catre etapele de interviu si angajare.


  • Trimite un link catre aceasta pagina prin email.
  • Da share acestei pagini pe Twitter.
  • Da share acestei pagini prietenilor tai de pe Facebook!