Ce trebuie sa stii despre recrutori si culisele procesului de recrutare

Ce trebuie sa stii despre recrutori si culisele procesului de recrutare

De cele mai multe ori avem impresia ca rolul unui recrutor este acela de a ne gasi noua locul de munca potrivit. Ei bine, rolul recrutorului este acela de a se asigura ca o pozitie vacanta este ocupata cu succes, iar tu repezinti doar un pas in acest proces.

Iata cateva lucruri pe ca este bine sa le stii pentru a-ti maximiza sansele de a gasi jobul potrivit cu ajutorul headhunterilor:

A. La fel cum se intampla si cu vanzatorii, avocatii ori brokerii, unii recutori sunt profesionisiti, altii mai putin. Unul dintre dezavantajele de a lucra cu un recrutor nepotrivit este acela ca poate sa nu te reprezinte bine in fata clientului. Daca, de exemplu, recrutorul nu aloca timpul necesar pentru a intelege cerintele pozitiei pentru care ai aplicat si aptitudinile pe care le ai in calitate de candidat, atunci s-ar putea sa nu iti ofere feedback-ul potrivit legat de ceea ce cauta compania respectiva.

B. Unii recrutori isi manifesta neprofesionalismul prin urmatoarele actiuni: iti cer o taxa de plasare (in mod normal candidatul nu trebuie sa plateasca nicio taxa), iti incalca increderea (spre exemplu iti trimit mailuri la locul de munca, chiar daca tu i-ai rugat sa nu o faca), sau editeaza materiale fara permisiunea ta.

C. Multi candidati minimizeaza importanta unui interviu cu un recrutor. Candidatii se gandesc ca este un interviu de cunoastere, insa este important sa te vinzi la fel cum o faci atunci cand ai interviul cu managerul direct. Trebuie sa convingi recrutorul ca esti calificati pentru job. Si sa fii proactiv.

D. Exista diferente intre un interviu cu un manager si un interviu cu un recrutor. Recrutorul se va concentra asupra personalitatii si asupra realizarilor tale in cariera, in timp ce  managerul se va axa mai mult pe functiile jobului. Un recrutor intelege cerintele jobului, dar atunci cand vorbesti cu el este de preferat sa eviti folosirea jargonului tehnic. Recrutorii sunt interesati de realizarile tale din trecut, iar cifrele oferite de tine pot fi de ajutor in acest sens (de exemplu contributia pe care ai avut-o la cresterea cifrei de afaceri a companiei in care ai lucrat). Recrutorii au capacitati de evaluare a calificarii candadatilor superioare managerului datorita sutelor de interviuri pe care le tin intr-un an.

E. De asemenea, este important sa fii complet sincer cu un recrutor. Daca vei spune un neadevar recrutorii vor afla, pentru ca au o retea excelenta.

Chiar daca ti-ai pierdut interesul pentru jobul respectiv, este bine sa ramai in sfera lor de interes. Joburile se schimba repede, dar recrutorii mai greu!


  • Trimite un link catre aceasta pagina prin email.
  • Da share acestei pagini pe Twitter.
  • Da share acestei pagini prietenilor tai de pe Facebook!