Ce te asteapta nou la job in 2015?

Ce te asteapta nou la job in 2015?

Daca te intrebi ce va aduce anul 2015, iata top 5 tendinte pe piata locurilor de munca, adunate de analisti in domeniu:

1. Piata fortei de munca schimba generatiile

Locul generatiei X este luat de catre generatia Y si generatia Z. Astfel, companiile vor recruta membrii generatiei Z pentru internship-uri. Generatia Z (nascuta intre anii 1994-2000) constituie target-ul pentru recrutare in 2015, marile companii propunand inca din anul 2014 internship-uri liceenilor si studentilor. Este prevazut ca o mare parte a generatiei Y (nascuta intre anii 1980 si inceputul anilor 1990) sa preia pozitii de management si top-mangement, din moment ce aceasta generatie are cel mai mare procent al fortei de munca active pe piata.

2. Mobilul si aplicatiile mobile vor fi indispensabile in procesul de recrutare si nu numai

Piata in crestere a smartphone-urilor si a aplicatiilor mobile va avea un impact important si asupra pietei muncii. Astfel, potentialii candidati isi vor cauta joburile prin intermediul aplicatiilor de pe telefonul mobil. In plus, multe din marile companii au site de cariera in versiunea pe mobil. De asemenea, aplicatiile de pe smartphone capata o importanta din ce in ce mai mare pentru training-uri si pentru intranet.

3. Postarile in social media vor fi folosite pentru a atrage si retine talente

In 2015 va fi o tendinta in crestere a postarilor pe blog si actualizari pe canalele social media. Pentru a iesi in evidenta, companiile au inceput sa-si faca deja cunoscuta cultura organizationala prin postari pe blog, pentru a determina proprii angajati sa o mediatizeze si in randul potentialilor candidati, care in ultimul timp nu mai sunt atrasi de articolele de presa ori de site-urile corporate, ci de ceva mai «real». In plus, social media are un rol crescut in sporirea transparentei si continua «sa forteze» companiile sa fie mai deschise si sa-i determine pe liderii lor sa-si prezinte activitatile de zi cu zi.

4. Programele de wellbeing vor fi in crestere

Companiile stiu ca pot economisi importante sume de bani daca angajatii lor sunt sanatosi si fericiti. Pentru ca un numar mare de angajati deprimati inseamna costuri importante pentru companie, inca din ultimii ani, din ce in ce mai multe multinationale au introdus programe de wellbeing pentru anagajatii lor (incepand de la activitai sportive pana la ateliere de relaxare si dezvoltare a creativitatii). O tendinta in crestere se va resimti in anul 2015.

5. Rolul crecut al freelancerilor si numarul in crestere al femeilor lider

2015 va fi un an al freelancerilor. Freelancing-ul a cunoscut o dezvoltare in ultimul timp datorita amplorii internetului si a accesibilitatii oferite de acesta. Companiile cauta din ce in ce mai mult sa angajeze personal temporar sau consultanti pe proiecte deoarece este mai ieftin si nu trebuie sa plateasca beneficii suplimentare.

Pe de alta parte, o data cu noile schimbari din societate, precum numarul in crestere al cuplurilor care nu au copii, numarul in crestere al femeilor care termina o facultate, vom asista la o crestere a numarului femeilor lider in 2015.

Acestea sunt cateva dintre tendintele anului ce vine. Daca esti in cautarea unui nou job, CVdesigners iti sta intotdeauna aproape!


  • Trimite un link catre aceasta pagina prin email.
  • Da share acestei pagini pe Twitter.
  • Da share acestei pagini prietenilor tai de pe Facebook!