Ce mai inseamna astazi sa fii SUPRACALIFICAT..?

Ce mai inseamna astazi sa fii SUPRACALIFICAT..?

A nu avea experienta suficienta constituie un obstacol des intalnit atunci cand esti in cautarea de job. Dar la fel se intampla si in cazul in care ai prea multa experienta. Titlul de “supracalificat” apare in momentul in care educatia, experienta profesionala, titlul anterior sau salariul sunt cu mult peste cerintele jobului pentru care aplici.

Recrutorii sunt reticienti in a angaja candidati supracalificati pentru ca nu vor fi motivati, nu vor sta prea mult timp in companie sau se vor astepta sa fie promovati rapid.

A fi supracalificat este codul pentru “nu te potrivesti pe pozitia curenta”. Ai grija, este o eticheta de care este greu sa scapi! Iata cateva tactici care sa te ajute sa scapi de eticheta de “supracalificat”:

1. Sa fii cinstit cu tine

Inainte de a avea o intalnire cu angajatorii, trebuie sa iti raspunzi tie la intrebarea: “De ce caut o pozitie mai joasa?”. O faci din cauza econimiei aflata in recesiune? Chiar daca acesta este un aspect important, trebuie totusi sa cauti companii care au in vedere dezvoltarea ta profesionala si pentru care ai vrea sa lucrezi in mod normal.

Se mai intampla ca cei care sunt la mijlocul carierei lor sa isi doreasca o pozitie de entry-level pentru a face o schimbare de domeniu. Cateodata  singura modalitate de a intra intr-o noua industrie este sa faci un sacrificiu, sa pornesti de jos. Oricum, trebuie sa iei in considerare la negocierea de salariu, ca acesta ar putea fi unul mai mic si sa vezi care sunt posibilitatile de a creste. Intentiile tale trebuie sa fie solide pentru a-i putea convinge pe angajatori de telurile tale. 

Concentreaza-te mai mult pe abilitati si pe realizari decat pe titluri de job

Alege un model de CV care sa evidentieze in primul rand abilitatile si realizarile si dupa aceea experienta profesionala propriu-zisa. Foloseste-ti calificarile in avantajul tau. Concentreaza-te pe aptitudinile care te fac eficient pentru pozitia pentru care ai aplicat. Fii cinstit in ceea ce priveste experienta ta de munca anterioara, dar asigura-te ca pui accentul pe abilitatile si responsabilitatile tale, mai degraba decat pe titluri anterioare de job.

Scrisoarea de intentie este menita sa atenueze orice indoiala pe care angajatorul ar putea sa o aiba. Fie ca vrei sa iti largesti orizontul intr-o noua industrie, sa deprinzi noi competente sau sa lucrezi pentru o noua companie, descrie abilitatile care te fac remarcat: faptul ca poti veni cu noi idei, cunostinte specializate, ori sa cresti veniturile. Prezinta moduri concrete conform caruia poti sa fii un beneficiu pentru companie. Spre exemplu, ai  putea preciza: “Abilitatea mea de a rezolva probleme si de a-i invata pe altii constituie un plus important pentru aceasta pozitie.”

Pregateste-te pentru interviu

Fa practica pentru interviu si pregateste-te pentru momentul in care recrutorul te intreaba daca crezi ca esti supracalificat. Mai precis, aceasta intrebare semnifica “esti potrivit pentru noi, pentru jobul la care ai aplicat? ” Incearca sa ii intrebi tu la randul tau pe recrutori cum arata candidatul ideal si sa le arati ca tu te potrivesti acelei descrieri.

Scoate salariul din discutie

Daca esti intreabat – in contextul discutiei despre supracalificare, care sunt pretentiile tale salariale, spune ca esti flexibil si ca salariul anterior nu are relevanta pentru jobul pentru care ai aplicat. Acest lucru arata ca te-ai gandit la acest subiect si ca salariul nu este principalul motiv pentru care aplici la acel job.

Lasa reteaua sa vorbeasca pentru tine

Nu neglija networking-ul. Nimic din ceea ce ai putea spune tu despre tine nu este mai puternic decat o recomandare venita din partea unei persoane care te stie si care te recomanda. Ideal este sa iti folosestie reteaua si sa gasesti pe cineva in organizatie care sa faca primul pas pentru tine. 

Arata interes si entuziasm.

Nimic nu castiga in fata recrutorului mai mult decat o atitudine pozitiva si pasiunea pentru job.

Daca nu ai obtinut postul, reevalueaza-ti performanta. Indiferent de rezultat, ramai pozitiv si optimist!  • Trimite un link catre aceasta pagina prin email.
  • Da share acestei pagini pe Twitter.
  • Da share acestei pagini prietenilor tai de pe Facebook!