Ce cauta un HR Manager: Irina Topor

Ce cauta un HR Manager: Irina Topor

BIO Irina Topor

10+ ani de experienta in HR Management si Procurement in companii multinationale din mai multe industrii, inclusiv:

- HR Manager, EBC Human Resources

- Procurement, P&G

Irina este Consultant Senior CVDesigners.ro, specializata in consiliere profesionala si pregatire pentru interviu in limba franceza.

CVDesigners.ro: Ce din CV-ul unui candidat atrage atentia instant asupra lui?

Irina Topor: Un recruiter petrece in medie cam 5 secunde la o prima scanare a CV-ului. Cand deschide un CV, atentia ii este atrasa in primul rand de poza aleasa de candidat, daca exista una. Daca este o poza profesionala, adecvata, ochii coboara spre titlurile joburilor si ​​responsabilitatile avute​, sectiunea cheie a unui CV.​ ​​De aceea este foarte important sa avem un CV clar, structurat, care sa poata fi ​”scanat​”​ in cateva secunde. Simplitatea si claritatea sunt doua cuvinte la ordinea zilei iar daca alegeți o poza, sa nu fie una de la o petrecere, plaja sau nunta. Poza este din start​ pata​ de culoare care arage ​atentia in primele secunde.

CVDesigners.ro: Ai o poveste de la un interviu atipic, in urma caruia ai angajat acel candidat?

Irina Topor: Da, o poveste frumoasa, cu happy ending. O vom numi pe protagonista noastra Ana. Ana a venit la noi la interviu pentru o pozitie de contabil. Un CV bun, o experienta bogata la companii de renume. Fac in sfarsit cunostinta cu Ana si incepem interviul. Intrebarile clasice plus cateva intrebari deschise. Ana raspunde mai mult cu “da” si “nu”, evitand contactul direct. Atipic pentru un profil atat de bun. In încercarea de a mai destinde un pic atmosfera, o intreb “ce imi poti povesti despre tine?”. Evitandu-mi privirea in continuare mi-a raspuns: “mai nimic, ma consider o persoana anosta, plictisitoare”.

In momentul acela am intors CV-ul cu fata in jos si i-am spus Anei ca as vrea sa discutam deschis, off the record. Ce nu stiati despre Ana este faptul ca nu mai lucrase de 2 ani… din diverse motive, interviuri esuate, pretentii prea mari din partea ei sau a angajatorilor etc. Se obisnuise deja ca nici un recruiter sa nu o mai cheme la interviu in consecinta, nu se mai pregatea si venea demotivata. Am discutat cu Ana mai bine de o ora. I-am spus ca daca se va prezenta asa la interviul final cu siguranta nu va fi aleasa si ca trebuie sa lucreze mult la atitudine si sa aiba incredere in fortele proprii. Pe moment nu a reacționa in nici un fel. Am riscat, am trimis-o mai departe si….a fost angajata. Este in continuare angajata la​ aceeasi companie.​

CVDesigners.ro: La interviul de angajare, ce reguli ,,nescrise” ar trebui sa urmeze un candidat si la ce clisee ar fi indicat sa renunte?

Irina Topor: Pentru ca motivatia unui candidat se vede din primele secunde as spune ca ​punctualitatea este foarte importanta, tinuta si modul in care ​se exprima conteaza deasemenea foarte mult. I-​a​s sfatui pe candidati sa renunte la clișeele legate de intrebarile “clasice” pe care recruiterii le pun totusi si care au importanta lor. Vorbim aici de intrebari de genul “unde te vezi peste 5 ani”. As renunta la raspunsul “manager, intr-o companie ​multinationala” sau “care este defectul tau cel mai mare.” “Sunt perfectionist”… Interviul de angajare ar trebui sa fie cat mai sincer pentru ca ambele parti sa poata fii convinse de dorința de a colabora….sau nu.

CVDesigners.ro: Care sunt calitatile rare pe care vrei sa le gasiti mai des la potentiali candidati?

Irina Topor: Curiozitatea si ​originalitatea​. Mi-as dori sa vad mai multi candidati curiosi care sa imi puna cat mai multe intrebari chiar daca unele pot parea “penibile”. Sa fie curiosi si interesați de compania unde ar dori sa isi petreacă următorii ani. Mi-as dori sa vad mai multi candidati sinceri care sa imi raspunda la intrebari cu ​raspunsuri proprii, nu imprumutate de pe internet. Sa fie originali si motivati. Fara emotii! Si noi, recruiterii suntem ​emotionati si chiar fastaciti de multe ori. De aceea, o discutie vie si originala ne poate ajuta sa ajungem la o concluzie mult mai usor.

CVDesigners.ro: Ce sfaturi ai pentru cei care sunt in cautare de job in aceasta perioada?

Irina Topor: Sa nu aplice in masa. Sa se concentreze pe un job, maxim doua si sa se pregateasca foarte bine pentru acestea. Prea multe aplicatii cu acelasi CV si prea multe interviuri intercalate pot duce la un adevarat haos. Iar daca la intrebarea “de ce ai aplicat la pozitia noastra?” vei raspunde “ah, nu stiu, am aplicat la mai multe joburi” ai din start o bila neagra. Un alt sfat ar fi sa isi faca temele, inainte de a aplica sa se intereseze asupra sanatatii financiare a respectivei companii. Cati angajati are, cum arata cifra de afaceri, dar fluctuatia de personal ? La interviul de angajare si candidatul are dreptul sa isi chestion​eze viitorul angajator​ de aceea incurajez o atitudine pozitiva, motivata si curioasa. ​

Citeste si sfaturile altor experti HR sau pune o intrebare recrutorului CVdesigners.ro la office@cvdesigners.ro!


  • Trimite un link catre aceasta pagina prin email.
  • Da share acestei pagini pe Twitter.
  • Da share acestei pagini prietenilor tai de pe Facebook!