Cat de compatibil esti cu jobul tau?

Cat de compatibil esti cu jobul tau?

Gasesti un job promitator, iar dupa o perioada realizezi ca nu este ceea ce iti doresti si ajungi sa te trezesti cu greu luni dimineata si sa te indrepti catre birou?

Se intampla des. Si asta pur si simplu pentru ca nu era pentru tine.

Alegerea unui job se aseamana cu alegerea unui partener de viata. Ori esti in cautari de ceva vreme si ajungi sa te arunci cu capul inainte, ori esti atras de situatia sociala sau financiara si ignori valorile si obiectivele impartasite, riscand astfel sa ajungi nefericit, lipsit de motivatie, angrenat intr-o rutina de care devii dependent si din care nu vezi calea de iesire.

Ce sa faci ca sa eviti asa un dezastru?

Sa previi – ceea ce presupune sa obtii de la bun inceput toate informatiile necesare, sa le compari cu asteptarile si obiectivele tale, sa iei decizia si sa ti-o asumi.

In cazul unei relatii lucrurile sunt ceva mai complicate, insa in cazul unui job, momentul in care poti sa previi este cel al interviului. Mai exact acel moment cand tu esti invitat sa pui intrebari si poti afla cat de motivant poate fi jobul respectiv in afara factorilor de igiena oferiti (factori de baza – salariu, conditii de munca etc.).

Cum poti afla gradul de motivatie? 

Raportandu-te la cele trei stari psihologice definite prin modelul caracteristicilor jobului (Hackman si Oldham). Acesta presupune ca atata timp cat toate cele trei stari sunt atinse, gradul de motivatie oferit este unul inalt.

1. Sentimentul de insemnatate jobul contribuie la succesul organizatiei. Are valoare prin:

  • varietatea aptitudinilor –  jobul solicita folosirea mai multor competente sau este unul monoton si repetitiv, exista programe de tipul rotatia joburilor?
  • identitatea sarcinii – jobul prevede sarcini clare si complete? Te poti identifica cu ele?
  • semnificatia sarcinii – jobul are un impact important asupra companiei sau asupra societatii?

2. Sentimentul de responsabilitate

Cata libertate exista pentru indeplinirea sarcinilor, folosind propriul discernamant?

3. Sentimentul ca esti permanent informat despre starea de fapt si progresele realizate

Se ofera feedback care sa duca la o dezvoltare continua?

 

Asadar, daca iei in calcul acest model motivational impreuna cu asteptarile si obiectivele tale, iti cresc sansele de a lua o decizie corecta si de a  evita o „relatie”  lipsita de satisfactii si plina de compromisuri.

Vrei un job satisfacator? Pentru a afla cum sa-l obtii, am pregatit pentru tine un eveniment special: Brand Your Career®.

 


  • Trimite un link catre aceasta pagina prin email.
  • Da share acestei pagini pe Twitter.
  • Da share acestei pagini prietenilor tai de pe Facebook!