Cand sa folosesc un CV functional?

Cand sa folosesc un CV functional?

Precum aminteam si saptamana trecuta, CV-ul clasic, cronologic nu este potrivit pentru toata lumea. Specialistii de la Monster.com au dezbatut intr-o serie de articole intrebarea Cand folosesc un CV cronologic si cand apelez la unul functional?

Pe scurt, CV-ul cronologic listeaza experienta progresiva a unui candidat, in timp ce CV-ul functional detaliaza abilitatile transferabile dobandite si abia apoi enumera succinct locurile de munca ocupate si perioadele aferente.

Specialistii spun ca exista 5 cazuri in care un CV functional este preferabil celui clasic:

  1. In momentul transferului catre o industrie noua
  2. In situatia in care discutam de un candidat atipic sau care nu se potriveste perfect profilului urmarit de angajator (spre exemplu un antreprenor care intra in zona corporate sau un student cu experienta in mare parte de voluntariat/internship)
  3. Cand o persoana a trecut prin schimbari frecvente de job
  4. Cand exista perioade de pauza intre pozitiile ocupate
  5. Cand candidatul reintra in piata muncii dupa o absenta prelungita (concediu de maternitate, somaj, perioada sabatica etc.)

Daca va aflati intr-una dintre situatiile de mai sus si alegeti un CV functional, va recomandam urmatoarele:

−     Chiar daca in prima parte a CV-ului puneti accent pe abilitatile dobandite si nu pe cronologie, pentru claritate este importanta listarea ulterioara a perioadelor si a angajatorilor. Altfel, CV-ul poate ajunge in teancul de NU, pe motive de confuzie.

−     Alegeti cateva abilitati pe care sa puneti accent, in functie de domeniul dorit sau de pozitia vizata. Nu incercati sa va prezentati ca omul bun la toate.

−     Cereti daca aveti ocazia, parerea unui specialist fie din industria de interes fie din HR. Un feedback avizat si sincer va poate ghida in directia cea buna.

−     Ganditi-va foarte bine la abilitatile pe care alegeti sa va focusati. Acestea pot sa fi fost dobandite atat prin responsabilitati secundare in cadrul pozitiilor ocupate, cat si prin prin activitati de voluntariat, antreprenoriat, proiecte freelance, sau dezvoltare profesionala (traininguri, cursuri de specializare, participarea la conferinte sau in asociatii profesionale).

−     Desi multi evaluatori prefera CV-ul cronologic pentru ca este mai simplu, totul tine de felul in care este prezentata informatia. Daca aceasta este corecta (fara exagerari sau omisiuni flagrante) si transmisa intr-un mod creativ, care raspunde in acelasi timp nevoilor angajatorului, formatul functional poate deveni la fel de atragator pentru recrutator ca si cel clasic.

Pentru orice intrebari cu privire la acest subiect, ne puteti scrie la CVhelp@cvdesingers.ro sau puteti apela cu incredere la serviciul nostru de consiliere.


  • Trimite un link catre aceasta pagina prin email.
  • Da share acestei pagini pe Twitter.
  • Da share acestei pagini prietenilor tai de pe Facebook!