Antidotul angajarilor pe pile

Antidotul angajarilor pe pile

“Toate joburile bune se dau numai pe pile.” Acesta este enuntul pe care-l aud tot mai des in ultimii ani.
In primul rand, sa definim corect ce inseamna un job obtinut ‘pe pile’, spre deosebire de un job obtinut ‘prin recomandari’.

Jobul ‘pe pile’ este obtinut neavand calificarea necesara, abilitatile cerute si/sau experienta potrivita pozitiei respective. E un job necuvenit persoanei ‘cu pile’, careia de cele mai multe ori ii si lipsesc motivatia, dorinta de a invata macar ulterior ce ar fi trebuit sa fi stiut dinainte.

In schimb, la jobul obtinut prin recomandari, desi exista cineva cu influenta care te recomanda celui care ia decizia de angajare, tu ai calificarea, abilitatile si experienta cerute de post. E adevarat ca pe langa acestea, mai ai punct in plus pentru ca ai venit recomandat de o persoana de incredere din interiorul firmei, poate de un client sau un colaborator al companiei. Nu contest ca unele joburi se dau pe pile. In destul de multe din aceste cazuri cei care se angajeaza astfel nici nu mai au nevoie de un CV sau de interviu macar. Totusi! Totusi in firmele serioase astfel de persoane nu rezista daca sunt si raman incompetente. Pur si simplu, cei din conducere nu isi pot permite sa tina pe cineva care prin ceea ce face sau nu face duce firma spre dezastru.

Cunosc astfel de cazuri de oameni angajati pe pile care nu au facut fata si au fost dati afara. Desigur, veti spune ca exista si cazuri in care incompetenta crasa sta asezata in functii bune. De acord! Exista si astfel de situatii, insa cel mai des le intalnim la slujbasii statului. In mediul privat investitorii nu prea isi permit sa piarda bani si de cele mai multe ori se descotorosesc rapid de cei care au ‘masterate’ doar in Tetris, Solitaire si Minesweeper! De aceea competenta pana la urma se impune intr-un mediu coerent economic, iar sansa de reusita a fiecarui aplicant capabil este reala.

Dupa revizuirea ‘problemei de lacatuserie’ enuntata mai sus, reapare intrebarea: se poate reusi si fara ‘pile’? Se poate gasi un job decent si fara sa ai ‘spatele asigurat’?

Raspunsul este: DA. Se poate!

Sigur ca se poate si fara ‘pile’, insa trebuie ca efortul si timpul acordat cautarii de job sa fie unele corespunzatoare. Din experienta mea am constatat ca oamenii cedeaza prea repede. Mult prea repede se dezarmeaza dupa cateva raspunsuri negative, dar si procedura folosita e inadecvata de cele mai multe ori. Aplica la cateva companii, dar numai pe site-urile de recrutare si cautarea pentru job se rezuma doar la atat. Asta e tot ce fac luni bune cautand joburile postate pe internet. Iar daca nimeni nu ii cheama la interviu curand, apoi se plang ca toate joburile se dau pe pile pentru ca n-au reusit nimic imediat.

Ca urmare, poate urma si aparitia indoielii de sine: „Ce e in neregula cu mine?” Am spus-o si in alte randuri si o repet: nu, NU este nimic in neregula cu TINE, cel care aplici de luni bune la joburile postate pe internet si nimeni nu te cheama la interviu.

Procedura aceasta comuna de cautare a jobului este insuficienta. Insa ce trebuie sa faci practic tu care nu ai nici macar ‘o pila de unghii’? Primul lucru ce trebuie facut este sa iti creezi o reputatie buna acolo unde esti. Cladeste-ti reputatia, fii o persoana de incredere chiar printre prietenii si cunoscutii tai. Procedeaza astfel incat atunci cand oricine dintre colegii, prietenii si cunoscutii tai ar fi intrebat daca cunoaste pe cineva de incredere pentru jobul x, sa ii vina automat in minte ca pe tine te poata recomanda fara nicio retinere si din toata inima!

Al doilea lucru este ca atunci cand vezi un job interesant pe unul din site-urile consacrate de joburi, sa incepi sa iti activezi reteaua de cunoscuti, cautand pe cineva care te poate recomanda. Poti face acest lucru lansand o cautare dupa numele firmei pe LinkedIn si verificand care dintre prietenii si cunoscutii tai lucreaza sau are contacte la acea firma. Daca nu este nimeni atunci uite-te la prietenii si cunoscutii prietenilor tai. De cele mai multe ori sunt sanse mari sa gasesti pe cineva, daca nu in randul cunoscutilor directi, cel putin printre prietenii si cunoscutii lor. Lumea e totusi mica.Nu in ultimul rand, mai am o recomandare importanta pentru reusita obtinerii jobului dorit si cuvenit: fa efortul sa crezica NU toate joburile bune se dau pe pile. Daca optimismul acesta nu ti-l insusesti si nu il sustii, indata dupa cateva esecuri urmeaza momentul in care incepi sa te indoiesti ca ai avea vreo sansa. Apoi iti pronunti si tu ‘sintagma consacrata’ ca “Toate joburile bune se dau numai pe pile”, iar acest concept repetandu-l suficient poate deveni intr-adevar o realitate. Ti-l imprimi singur si devine realitatea ta in care ramai captiv, punandu-ti singur aceste limite insurmontabile. Renuntarea, abandonul urmeaza firesc. Tot acest circuit te poate intoxica numai si numai daca tu te predai acestui gandul pagubitor.Dimpotriva, daca tu vei persevera in a crede ca indiferent ce se intampla cu altii, indiferent daca altii obtin joburi cu pile, exista siiigur un loc al tau, insistand lucrul acesta va deveni realitate. Mai devreme sau mai tarziu, in functie de efortul pe care il depui si de seriozitatea cu care te dedici cautarilor tale, vei gasi.

CVdesigners iti pune deci in fata aceasta provocare: Ce alegi? Alegi sa bombani contra pilosilor, ramanand pe loc? Sau alegi sa sa mergi inainte, invatand metodele si strategiile pentru a te face remarcat si selectat? Jobul tau exista si e pus deoparte, hai sa descoperi cum il obtii!
- autor: Elena Popa, Consultant Senior CVdesigners.ro

  • Trimite un link catre aceasta pagina prin email.
  • Da share acestei pagini pe Twitter.
  • Da share acestei pagini prietenilor tai de pe Facebook!