10 metode optimiste de a aborda procesul de cautare de job

10 metode optimiste de a aborda procesul de cautare de job

Procesul de cautare a unui loc de munca potrivit este unul dificil si nu tocmai vesel, mai ales in climatul economic actual. Oare aplicatia mea conteaza intre alte 1000? De ce nu primesc niciun raspuns? Sa contactez eu angajatorul sau sa mai astept? Oare m-am descurcat bine la interviu? Cand sa ma astept la o decizie finala? Cu atatea intrebari care iti vin recurent in minte dupa fiecare aplicatie, este greu sa-ti pastrezi optimismul si totusi nu imposibil!

Pentru a pastra o atitudine pozitiva este important de stiut ca statistic dureaza intre 3 si 6 luni pentru a gasi un loc de munca din momentul in care candidatul incepe cautarea si bineinteles daca o continua zilnic, cu consecventa si rabdare. In plus, e bine de retinut ca vorbim de o piata dificila, in care competitia este mare, in care angajatorul este bombardat cu aplicatii la care raspunde mult mai greu sau deloc si in care luarea deciziei de angajare dureaza o luna, poate chiar mai mult.

Asa ca, nu lua lucrurile prea personal chiar daca rezultatul final nu e cel dorit si nu uita ca sunt putini cei care primesc primul job pentru care aplica. O atitudine pozitiva iti da energie, te face sa vezi lucrurile dintr-o perspectiva mult mai clara si iti poate chiar oferi creativitatea in prezentare si abordare care te scoate din multime. Mai mult, pesimismul, disperarea, lipsa de rabdare sau nesiguranta se vad si nu sunt trasaturi cautate de angajator.

Am adunat 10 idei utile pentru a-ti reda optimismul in procesul de cautare de job:

 1. Pentru a nu te demoraliza, alege sa ai un program disciplinat. Trezeste-te devreme si aloca intre 3 si 6 ore in fiecare zi pentru cautarea locului de munca. Fii perseverent si organizat si structureaza-ti planul de cautare, singur sau cu ajutorul unui consilier in cariera.
 2. Relaxeaza-te! Fa miscare si alege activitati antistres, producatoare de endorfine.
 3. Fii la curent cu noutatile din aria ta de expertiza sau de interes.
 4. Alege-ti cu grija sursele de informare. In jurul nostru este un flux de informatie, multa din ea negativa si cauzatoare de anxietate si frustrare. Exista insa exceptii precum Romania Pozitiva si acestea sunt sursele care merita intr-adevar timpul si atentia ta!
 5. Foloseste eficient networking-ul (social media, reteaua de contacte, evenimente de cariera) pentru a cunoaste oameni noi sau pentru a te prezenta si a afla despre oportunitati profesionale.
 6. Implica-te in activitati de voluntariat sau focuseaza-ti energia pentru a invata ceva nou, transformand astfel procesul de cautare intr-unul de redescoperire personala.
 7. Bucura-te de succese mici, precum un CV vizualizat, un feedback pozitiv. Invata din interviurile la care te prezinti.
 8. Permite-ti zile mai putin bune dar asuma-ti responsabilitatea pentru intregul proces. Nu te plange excesiv. Iti poti dedica, daca vrei, jumatate de ora pe saptamana pentru aceasta ,,activitate’’, dar nu mai mult pentru ca este pana la urma contraproductiva.
 9. Sunt multe aspecte asupra carora nu ai control: starea pietei, atitudinea evaluatorului, durata procesului etc. Ai insa control asupra gandurilor tale. Gandeste-te la importanta peste 5 ani a evenimentelor care te streseaza astazi. Alege ganduri pozitive, nu te critica excesiv si nu pune mai multa presiune decat trebuie. Cand esti demoralizat, fa o lista a calitatilor tale.
 10. Alege in perioada de tranzitie oameni pozitivi cu care sa interactionezi si cu care sa te consulti.

 


 • Trimite un link catre aceasta pagina prin email.
 • Da share acestei pagini pe Twitter.
 • Da share acestei pagini prietenilor tai de pe Facebook!