10 greseli de evitat in CV

10 greseli de evitat in CV

Ca parte din specializarea noastra in psihologie industriala si organizationala, am studiat printre altele si criteriile care diferentiaza candidatii pentru un job din perspectiva CV-urilor pe care le trimit, ca portofoliu al experientei lor profesionale. Cateva dintre greselile cele mai des intalnite, care au un efect negativ asupra deciziilor de selectie si angajare sunt urmatoarele:

 1. Candidatul trimite o aplicatie pentru un job pentru care nu este calificat, vizand mai mult numele companiei care face angajarea decat pozitia propriu-zisa sau sperand sa fie luat in considerare pentru posturi vacante ulterioare.
 2. Aplicatia este trimisa mult dupa termenul limita sau in email-ul catre departamnetul de HR/agentia de recrutare candidatul uita sa ataseze CV-ul sau scrisoarea de intentie. O idee ar fi atasarea documentului inainte de compunerea mesajului.
 3. CV-ul este prea generic, nu exista o legatura evidenta intre experienta precedenta si pozitia vizata sau informatia din CV nu este adaptata nevoilor de recrutare ale angajatorului.
 4. CV-ul contine erori gramaticale si de exprimare.
 5. CV-ul este prea lung. Pentru pozitiile entry-level este indicata limitarea acestuia la 1-2 pagini, 2-3 respectiv pentru pozitiile senioare.
 6. Folosirea a prea multor expresii standard sau clisee precum: « orientat catre rezultat », « experienta progresiva », « responsabil si etic », « abilitati superioare de comunicare », « depasirea asteptarilor », « spirit de echipa » etc. CV-ul nu trebuie realizat ca un sablon, pentru ca rolul sau nu e nici pe departe protocolar, ci de diferentiere si pozitionare. In plus el trebuie sa raspunda la intrebarea: Cu ce ma poate ajuta pe mine ca angajator acest candidat?
 7. Un CV haotic, lipsit de directie sau focus. Acesta ar trebui sa comunice evolutie profesionala, determinare, contributie si sa sublinieze atributele transferabile de la o pozitie la alta.
 8. Informatii cu caracter prea personal precum hobby-uri sau activitati fara relevanta cu job-ul urmarit.
 9. Structura incoerenta, greu de citit sau de inteles care poate denota neatentie, lipsa de organizare sau de rabdare, imaturitate sau chiar inadaptabilitate.
 10. Minciuni, exagerari, omisiuni in ceea ce priveste experienta anterioara, realizarile individuale, recunoasterile academice etc. Asta nu inseamna ca CV-ul trebuie sa include tot ce a facut candidatul in viata, ci mai degraba sa sublinieze punctele relevante care raspund la nevoile angajatorului. In orice caz, nu exista sub nicio forma un motiv bun pentru a minti sau exagera in CV. Efectele unei astfel de decizii asupra credibilitatii si reputatiei candidatului se vor vedea cu siguranta pe termen lung, intrucat factorii de decizie fac, de cele mai multe ori, verificari si cer referinte de la membrii organizatiilor in care a activat in trecut potentialul angajat.

 • Trimite un link catre aceasta pagina prin email.
 • Da share acestei pagini pe Twitter.
 • Da share acestei pagini prietenilor tai de pe Facebook!